in

10 колоризирани фотографии кои го прикажуваат вистинскиот хорор на Холокаустот

„Никогаш нема да ги заборавам лицата на децата чии тела се претвораа во кругови од чад под тивкото сино небо“, Ели Визел, писател, професор, политички активист и нобеловец кој го преживеал холокаустот.

Оваа недела светот одбележува 75 години од ослободувањето на Аушвиц. И за да ја одбележи оваа годишнина, креативниот уметник Том Маршал реши да колоризира фотографии направени во текот на првите неколку месеци од 1945 година.

„Ова беше најгрозоморниот проект на кој некогаш сум работел. Обично уживам во колоризирањето на фотографиите бидејќи процесот постепено ги оживува предметите, што е задоволувачко искуство. Сепак, овој проект ми беше вознемирувачки бидејќи фотографиите се шокантни“, наведува Том.

Тој додава дека морал да си даде време за да прави нешто друго и да се обиде да се исклучи додека работи на овие фотографии затоа што буквално го разбеснувале. Но, сепак чувствувал дека е важно да се направат за да се потсетат луѓето, а особено помладите генерации, дека ова се случило и дека не е толку далечна историја.

Прочитајте и...  Град кој е буквално сместен под карпа

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote