in

13 најчести грешки на родителите при воспитување на своите деца

Родителите имаат склоност да се грижат за иднината на своите деца, а тоа ги принудува да бараат добри, универзални методи на образование што ќе им помогнат на своите сакани наследници да изградат добра кариера и да живеат среќно. Но, светот се менува и старите методи за успех престануваат да бидат ефективни.

Влијаете врз одлуката што да работи вашето дете кога ќе порасне

Идејата дека професијата треба да биде таа што вие сте зацртале е однапред осудена на неуспех. Некои современи професии не постоеле ниту пред 10 години, додека други, напротив, заминале во неповрат.

 • Уште од детството, Андреј сакал да ги истражува компјутерите и да проучува различни програми, но неговите родители сметале дека ова хоби е штетно. Откако дознал за онлајн курсевите на Интернет, се запишал, ги завршил и сега е доста успешен во оваа професија.
 • Татјана (37) работела како социолог во голема консултантска компанија, но по раѓањето на нејзиниот син, не можела да посвети толку време на работата како порано. Татјана додека била на породилно пројавила љубов за фотографирање. Најпрво го фотографирала нејзиното дете, а потоа децата на пријатели и познаници. Неколку години подоцна, Татјана отвори свое студио. Сега таа заработува повеќе од нејзиниот сопруг и успешно ја комбинира работата со семејните обврски.

Барате од детето да биде совршено

Was tun, wenn Kinder schwierig werden? - FamilienZeit - RNZ

Обично, мајката која премногу бара од своето дете, се обидува да биде идеален пример за него и како расте детето, таа е се построга со него: цртежот не е доволен добар, не му се сите петки во училиште, креветот не е совршено наместен… Детето е критикувано и критикувано, но никогаш не му се дава шанса да се подобри. Децата од мајките со префиксот „совршени“ или израснуваат во перфекционисти, или во особи со ниска самодоверба и целосно неверување во себе. Како што знаете, двете опции имаат лошо влијание врз градењето на кариера.

 • Мајката секогаш и вели на Ана: „Зошто толку се валкаш, види ја Маја, секогаш е чиста.“ Сите обиди на Ана да „стане како Маја“ нема да успеат, и следат само повеќе критики. Во исто време, мајката никогаш не и дава шанса да се подобри и да научи едноставни домаќински работи. Ана сега има 25 години и се уште се споредува со другите луѓе.

Научете ги да заштедат пари, но и да бидат флексибилни

Животот не стои во место, а стаарите начини на заработка или штедење пари денес веројатно нема да успеат. Никој не знае какви вештини ќе ни требаат за да преживеме во новите економски услови. Затоа важно е да ги научите децата да бидат флексибилни на промени, а не да натрупуваат пари.

 • Дедото на Викторија ги чувал парите во текот на целиот свој живот „за секој случај“, но бидејќи ова го правел заедно со неплаќање сметки, заштедените пари го изгубиле своето значење. Сето ова се случило пред очите на веќе израснатата внука, па така сега таа очекува економски да пропадне во секој момент, а најдобро акумулирање на пари е инвестиција во развојот на вештините и способностите.
Прочитајте и...  Мајките кои често споделуваат фотографии од нивните деца најверојатно страдаат од депресија

Не им дозволувате да ги изразат чувствата

Понекогаш возрасните се обидуваат да го убедат детето дека неговите чувства се погрешни: не смееш да бидеш лут на соученикот кој те удрил по глава, не смееш да бидеш тажен… Секако, родителите се обидуваат да ги заменат вистинските чувства со прифатливи, не со лоша намера, туку за едукативни цели. Но, важно е да разберете дека една од главните вештини на современата личност е да биде во хармонија со своите чувства, емоции и потреби.

 • Алина има 37 години, но сепак се сеќава како некогаш нејзината мајка ја принудувала да ја позајми својата убава кукла на друго девојче. „Лошо е да се биде толку алчен, срамота е да се лутиш за играчка“, ми рече мајка ми. Куклата никогаш не и била вратена и Алина долго време не можела да научи да одбива дрски луѓе, вклучувајќи ги и колегите. Секогаш кога ќе кажела „не“ таа се чувствувала виновно.

Не го браните вашето дете пред непознати

13 mistakes of parents, due to which their children, having matured, will live from paycheck to paycheck

Важно е секое дете да знае дека во секој конфликт, без оглед на тоа што ќе се случи, родителите ќе бидат фер и нема целосно да им веруваат на зборовите на учителот, директорот или бабата на соседот. Дозволувајќи му на детето да се брани себеси пред авторитативните луѓе, но со одредбата дека детето е одговорно за сопствените постапки, родителите во него формираат соодветна самодоверба и одговорно однесување кон сопствениот живот.

 • Анастасија ја израсна нејзината баба, а нејзината омилена фраза била „Што ќе речат луѓето?“ Бабата ја сакала Анастасија и и посакувала само добро, но таа постојано ја насочувала внуката кон јавното мислење. Анастасија сè уште не научила како самостојно да носи одлуки, па дури и при изборот на десерт таа се води според мислењето на нејзините пријатели.

Како пример кој треба да го следат им поставувате успешни луѓе

13 mistakes of parents, due to which their children, having matured, will live from paycheck to paycheck

Секоја генерација има свои херои кои се обидуваат да ги имитираат. Во изминатите неколку децении, приказните за личниот успех на богатите и влијателни луѓе станаа мејнстрим. Се чини дека ако одиш по нивниот пат ќе бидеш среќен, но од некои други причини овој метод не функционира, во спротивно, сите љубители на таквите приказни одамна би се збогувале со материјалните проблеми.

 • Од детството, Никита беше љубител на компјутери. Еден ден, татко му му ја прочита успешната приказна на Стив Џобс. Оттогаш, младиот генијалец ги собра сите информации што можеше да ги најде за Стив Џобс. Кога дојде време да избере факултет Никита одлучи дека не му треба диплома бидејќи Стив Џобс успеал и без неа. Сепак, тој мораше да се запише на факултет за да се вработи.
Прочитајте и...  Како влијае конфликтот помеѓу родителите на менталното здравје на децата

Ги покажувате предизвиците на возрасните

13 mistakes of parents, due to which their children, having matured, will live from paycheck to paycheck

Нема ништо разочарувачко ако децата понекогаш ги гледаат своите родители тажни. Лошо е кога тоа се случува постојано. Во овој случај, постои или промена на улогите во семејството, кога детето се обидува да стане поддршка, или, гледајќи колку е „ужасен“ животот на возрасните, детето се плаши да порасне.

 • Родителите на Евгенија често се карале. Згора на тоа, девојчето постојано слушало од нејзината мајка дека животот е многу комплициран и нивното семејство не е многу успешно во споредба со другите. На 17-годишна возраст, Евгенија се запиша на факултет и се пресели во друг град, но мораше напорно да работи на себеси пред да престане да се предава на други, многу „поуспешни“ луѓе.

Не дозволувате конфликти

13 mistakes of parents, due to which their children, having matured, will live from paycheck to paycheck

Можеби една од најважните професионални вештини е можноста да комуницирате со луѓето. Важно е да се научи детето не само да биде пријател, туку и правилно да се справува во конфликти. Мислењата кај луѓето не се совпаѓаат секогаш, но можете да ги искажете своите емоции на различни начини. Колку побрзо ќе го сфатите ова, толку полесно и побрзо ќе научите како да комуницирате, што ќе се одрази и на професионално поле.

 • Дајана се обидува да избегне конфликти целиот свој живот: за неа е полесно да се согласи со противникот отколку да влезе во кавга. Од детството знае дека „некој треба да биде попаметен“, но таквата стратегија отсекогаш работела против неа. Еден ден, Дајана прочитала за техниката на I-пораки и активно слушање и решила да го практикува ова на професионално поле. Таа била добра во покажување внимание на зборовите на соговорникот и истовремено да ги објасни нејзините чувства кога некој ќе се обидел да ја искористи нејзината сигурност. Најпрво, на луѓето им бил чуден овој начин на комуникација, но со текот на времето конфликтите станале поконструктивни.

Не барате да знае информации надвор од оние кои ги учи во училиште

13 mistakes of parents, due to which their children, having matured, will live from paycheck to paycheck

Важно е да се прави разлика помеѓу учење на училиште и учење нови работи надвор од училиште. Лекциите во учебниците може да изгледаат досадни, но одењето во музеи, театри или галерии не е само одлична прилика да поминете време со вашето семејство, туку и да ги проширите вашите погледи.

Не му дозволувате да ги користи социјалните мрежи

Социјалните мрежи се всушност платформа за комуникација, како што некогаш беа улиците и дворовите. Децата за неколку дена владеат со разни корисни вештини благодарение на програми на Интернетот. Секако дека треба да постојат одредени безбедносни правила, но злобно е да се забрани целосна употреба на социјалните мрежи.

Прочитајте и...  Нејзината објава масовно се шири по интернетот: Метода која ќе ви помогне да ја олесните болката од губење на сакани личности

Не му дозволувате да има домашно милениче

13 mistakes of parents, due to which their children, having matured, will live from paycheck to paycheck

Честопати родителите користат своја политика на целосни забрани поради нивна погодност. На пример, не смеат да имаат домашно милениче, бидејќи за ова ќе бидат потребни дополнителни трошоци, чистење и одговорност. Ги разбираме родителите: премногу работа, премногу грижи, премногу замор за да внесат уште една одредена количина хаос во нивните животи. Но, важно е да се знае дека така ќе се израсне послушно дете кое цел живот ќе чека одобрување од другите.

 • Еднаш Максим донесол дома кученце кое го нашол во дворот. Момчето живеело со неговите родители во куќа со голем двор, така што условите дозволувале да има милениче. Но, мајката на Максим сметала поинаку, затоа што грижата за куче бара многу труд и време. Максим израснал како послушен и разбирлив човек, но тој не разбрал дека детството одамна завршило и дека не треба да се чека на одобрување од други луѓе за да се смени нешто во неговиот живот.

Ги дисциплинирате преку профecионално спортување

Early Sports Specialization & Burnout in the Young Athlete

Спротивно на мислењето дека спортот го дисциплинира детето, сериозните часови во спортот се опасни не само за здравјето, туку и за психата на детето. Некои стануваат шампиони, а некои губат. Додека сте млади, не е лесно да се справите со таквата неправда и ниската самодоверба се формира многу брзо. Покрај тоа, децата кои, од различни причини, ги напуштиле часовите, не знаеле што да прават следно во животот.

 • Мајката на Нина во детството се занимаваше со ритмичка гимнастика, но поради повреда на ногата мораше да го напушти сонот да стане олимписки медалист. Кога Нина имаше 3 години, таа беше носена и во теретана, но девојчето не беше во можност да постигне високи резултати. Како резултат на тоа, Нина ги започна своите студии, но се чувствуваше многу неуспешно и долго време не можеше да сфати во што е добра. Сега студира како психолог за деца и ќе им помага на родителите да избегнат грешки во воспитувањето на децата.

Им плаќате кога ќе добијат повисока оценка

Се уште се водат дискусии на оваа тема. Но, ако ја погледнете ситуацијата од страната на пазарните односи, тогаш оној што е повеќе заинтересиран обично плаќа, а другиот обезбедува услуга за пари.

 • Родителите на Алина решиле да ја наградуваат со пари за секоја петка. Девојчето навистина добивало високи оценки на училиште, а експериментот се чинело дека е успешен. Но, подоцна се дознало дека Алина ги лаже нејзините учители и измислува болести како и дека нејзините родители ја караат ако добие ниска оценка. Се разбира, на наставниците им било жал за девојчето па и пишувале повисоки оценки.

Со кои од овие најчести грешки се согласувате вие, а со кои не?

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote