in

19.000 деца се принудени на сексуална работа во Англија само оваа година: Повеќето во хоророт ги вовлекле врсниците

Неколку банди веќе се разоткриени и извршителите се во затвор.

Речиси 19.000 деца се жртви на сексуално злоставување, а биле натерани на сексуална работа во текот на минатата година. Сепак, се стравува дека бројот може да е многу поголем. Во предупредувањата пратени до властите се наведува дека оваа гранка на криминал попримила размери на епидемија. 

Во Ротерам и Рошдејл биле идентификувани повеќе од 18.700 жртви на сексуална експлоатација во текот на 2018-2019 година, во однос на 3.300 колку што биле пред пет години.

Сара Чемпион, членка на Парламентот на Лабуристичката партија во Ротерам, вели дека станува збор за еден од најголемите облици на злоставување на деца во земјата.

“Премногу пати владата кажа дека ја научила својата лекција, а сепак 19.000 деца и натаму се во ризик од сексуална експлоатација. Владата не успеа да се избори со овој проблем”, рекла таа за “Independent”.

Статистичките податоци на Одделението за образование на деца, кои се однесуваат на социјална заштита, покажуваат дека бројот на познати случаи драматично се зголемил од 2013-та година, кога подготовките на деца за сексуална работа и нивно злоставување за прв пат биле препознаени.

Прочитајте и...  Фирма почнала да работи само четири дена во неделата, резултатите ги изненадиле многумина

Неколку банди веќе се разоткриени и извршителите се во затвор.

Госпоѓа Вудхаус, која силувачот Аршид Хусеин ја злоставувал до 14 години, вели дека на ја чуди бројот на загрозени деца.

“Мислам дека е најстрашно што тоа им се случува на многумина, а никој не знае за тоа. Многумина никогаш не го пријавуваат злосторството и се останува под радарот. Со години зборувам дека, кога станува збор за злоставување и експлоатација, оваа земја е зафатена од епидемија. Властите тврдат дека е се под контрола, но не е”, вели таа.

Бандите кои злоставуваат и експлоатираат деца често користат алкохол и дрога за да ги опијат девојчињата и да ги наведат на секс, додека подоцна со закани ги одвраќаат од идејата да пријават во полиција.

Постојат неколку методи за фаќање на овие деца – најпознат е моделот “Момче”, каде девојките во насилна врска се принудени на секс со други мажи. Децата можат да бидат и жртви на трговија со луѓе, он-лајн или на забави, каде група мажи ги таргетира, им нуди пијалак, дрога, пари и носење до дома. Некои сексуално експлоатации ги вовлекуваат децата и во други видови на криминал, така што од девојчињата се бара да пренесуваат дрога за дилери и да кријат наркотици дома.

Во медиумски испратените случаи во Ротерам и Рошдејл, злосторниците биле многу постари од своите жртви, но истражувањата велат дека врсничкото злоставување – каде тинејџери ги мамат своите пријателки – е многу почесто.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote