in

5 Психолошки трикови кои ќе ви помогнат полесно да ги прочитате луѓето околу вас

1. Затворање на очите

Ако некое лице разговара со вас и ги затвара очите, треба да знаете дека се обидуваат да се сокријат од надворешниот свет. Битно е да се напомене дека тоа не значи дека лицето се плаши од вас. Напротив, тие се обидуваат да се ослободат од вас, можеби разговорот со вас им одзема премногу време или трпение. И ако ги затворат очите, вие ќе исчезнете!

2. Покривање на устата со рака

Ова е голем потсетник дека сите ние сме имале детство. Дали се сеќавате дека сте ја покривале устата кога не сте сакаке да кажете нешто? Тоа се случува и во возрасниот живот. Неколку прсти, дланка, па дури и една тупаница во близина на устата ни помага да не ги ослободиме зборовите што не сакаме да ги кажеме. Понекогаш овој гест е маскиран со лажно кашлање.

3. Грицкање на рачката од наочарите

Ако видите едно лице како ги грицка рачките од наочарите, обидете се да ги поддржите или да ги расположите. Тие се дефинитивно загрижени за нешто на потсвесно ниво и се обидуваат да се чувствуваат безбедно како што некогаш се чувствувале додека нивната мајка ги доела. Патем, молив, пенкало, цигара, па дури и гума за џвакање во устата може да укажат на загриженост.

Прочитајте и...  13 најчести грешки на родителите при воспитување на своите деца

4. Прекрстување на рацете

Ова е еден од најпопуларните гестови. Не е ни чудо што многу луѓе се чувствуваат многу удобно во оваа позиција – им помага да се исклучат од другите луѓе. Ние често го користиме овој гест кога сме иритирани од нешто. Прекрстени раце се јасен знак дека некое лице не се чувствува добро за нешто.

5. Навалување наназад или нанапред

Ако некој се потпре на нивниот стол, покажува дека е уморен од разговорот. Можеби се чувствува непријатно во присуство на друго лице.
Кога луѓето сакаат да стапат во контакт со некого кој им се допаѓа, тие обично се наведнуваат напред. Во оваа позиција, нозете можат да бидат неподвижни, но телото се движи напред интуитивно.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote