in

Алберт Ајнштајн: „Ако исчезнат пчелите, луѓето ќе имаат само уште четири години живот на Земјата“

Институтот Earthwatch на последниот состанок на Кралското географско здружение во Лондон ги прогласи пчелите за најважни живи суштества на планетата земја. Сепак, според експертите за див свет и според научниците, пчелите се приклучија на долгата листа со загрозени животнски видови.

Неодамнешно истражување го покажа драстичниот пад на бројот на пчели – речиси 90% од популацијата на пчели исчезнале во изминатите неколку години. Неконтролираната употреба на пестициди, обезшумувањето и недостигот на цвеќиња се главните причини за нивното истребување.

Некој ќе се запраша зошто нешто толку ситно би било прогласено за најбитното живо суштество на Земјата? Одговорот е поедноставен отколку што мислите. 70% од земјоделските култури во светот зависат од пчелите. Да не споменуваме дека опрашувањето е работа на пчелите, без кои растенијата нема да можат да се репродуцираат, па и фауната ќе ја снема за кратко време. Освен тоа, едно неодаменешно истражување покажа дека пчелите се единственото живо суштество на Земјата кое во своето тело не носи патогени.

За крај, познатиот физичар Алберт Ајнштајн кажал нешто за пчелите што никогаш не било поточно отколку во овој момент. Тој рекол: „Ако исчезнат пчелите, луѓето ќе имаат само уште четири години живот на Земјата“.

Прочитајте и...  ТАМАРА ОСТАНА НА ЗБОРОТ: Ја истетовира химната (ФОТО)

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote