in

Амстердам целосно ќе се грее со енергија добиена од ѓубре

Шведската енергетска компанија Vatenfall и компанијата за преработка на отпад AEB Amsterdam склучија партнерство за унапредување на системот за далечинско греење во холандската престолнина, вредно 400 милиони евра.

Zuiderkerk in Amsterdam iStock 528503566 2 titel
Zuiderkerk in Amsterdam iStock 528503566 2 titel

Жителите на Амстердам моментално се греат на природен гас од електраната Diemen и на отпад, а крајната цел на новиот договор е амстердамската мрежа за греење целосно да се ослободи од фосилните горива. Почетокот на изградбата на неопходниот цевковод е најавена за овој месец, а на помошните топлани за јули.

Директорот на компанијата Vatenfall во Холандија, Александер ван Офвеген, изрази желба новото снабдување со енергија да не вклучува нафтени деривати и со греењето од 2040 година натаму да не се емитува јаглерод диоксид.

„Благодарение на иницијативата повеќе домаќинства ќе можат да се греат со ресурси како што е отпадот. “Vattenfall веќе активно развива и користи неколку одржливи извори за својата топлотна мрежа. Со ова поврзување ќе можеме да додадеме уште извори и да ги направиме достапни за целиот град“ изјави Ван Офвеген.

Прочитајте и...  Ја “нападнаа“ Ева Мендес дека старее, а таа им возврати со стил

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote