Зрелите плодови на аронијата содржат големо количесто на хранливи и лековити состојки.Богати се со витамини како А, Ц, Б6, Б2, Б9, Е и бетакаротен, а исто така и витамини П. Содржи и минерали како калциум, манган, железо, јод, фосфор,калај и молибден.

Аронијата (Aronia melanocarоa), претставува грмушка која расте до 2 метра во висина. Нејзините плодови се ситни, мали, темносини бобинки, собрани во гроздови од по 10 – 15 бобинки. Наликува на боровница. Потекнува од Северна Америка, од каде што дошла во Европа.

Аронијата е овошје кое до неодамна воопшто не беше проучено. Има извонредни лековити својства, а древните Индијанци го користело за приготовка на многу разни лекови и други состојки кои секојдневно ги употребувале. Според најновите истражувања, аронијата е одлична во справувањето со слободните радикали во организмот.

Црните топчиња полни со лековит нектар, налик на боровница, со благо-киселкаст вкус сличен на дренка и невообичаена арома која потсетува на онаа на рибизлите, се вистинска витаминска бомба. Ја јакнат потенцијата, го лекуваат срцето, го регулираат крвниот притисок, ги закрепнуваат крвните садови, го топат холестеролот, ја спречуваат појавата на атеросклероза.

Аронијата има три врсти на плодови:
– Црноплодна аронија (aronia melanocarpa)
– Црвеноплодна аронија (aronia arbotifulia)
– Лилавоплодна аронија (aronia prunifolia)

Прочитајте и...  Три позитивни промени што ќе ги почувствувате кога ќе престанете да јадете бел леб барем еден месец

Кај нас може да се пронајде темноцрвената аронија (Aronia arbutifolia), виолетовата аронија (Aronia prunifolia) но и Сибирската црна аронија, претежно во места каде што се одгледува расте во насади.

Аронијата (Aronia melanocarоa), претставува грмушка која расте до 2 метра во висина. Нејзините плодови се ситни, мали, темносини бобинки, собрани во гроздови од по 10 – 15 бобинки. Наликува на боровница. Потекнува од Северна Америка, од каде што дошла во Европа.

Аронијата е овошје кое до неодамна воопшто не беше проучено. Има извонредни лековити својства, а древните Индијанци го користело за приготовка на многу разни лекови и други состојки кои секојдневно ги употребувале. Според најновите истражувања, аронијата е одлична во справувањето со слободните радикали во организмот.

Црните топчиња полни со лековит нектар, налик на боровница, со благо-киселкаст вкус сличен на дренка и невообичаена арома која потсетува на онаа на рибизлите, се вистинска витаминска бомба. Ја јакнат потенцијата, го лекуваат срцето, го регулираат крвниот притисок, ги закрепнуваат крвните садови, го топат холестеролот, ја спречуваат појавата на атеросклероза.

Аронијата има три врсти на плодови:
– Црноплодна аронија (aronia melanocarpa)
– Црвеноплодна аронија (aronia arbotifulia)
– Лилавоплодна аронија (aronia prunifolia)

Прочитајте и...  Бадеми – висококалорична храна која е добра за вашето здравје!

Кај нас може да се пронајде темноцрвената аронија (Aronia arbutifolia), виолетовата аронија (Aronia prunifolia) но и Сибирската црна аронија, претежно во места каде што се одгледува расте во насади.

Аронијата може да се користи и како храна, и како лек за:

Желудник – ги намалува болките и грчевите во желудникот, особено е добар за сите што страдаат од чир на желудник.

Црева – освен што ги смирува болките и грчевите на цревата, одлична е за запирање на проливот.

Панкреас – ја подобрува неговата работа и излачувањето на жолчката. Му помага на панкреасот во неутрализирањето на штетните материи.

Како се употребува

Може да се користат свежи, во чаеви, во житарици, како додаток во кремови за палачинки, слатки пити, како сок или да се приготват како џем. Се користат и суви, а и замрзнати плодови.

Сокот од овошје на аронија ја подобрува циркулацијата, дејствува детоксично и антисептично, има благопријатно дејство врз тироидната жлезда, го намалува нивото на холестерол во крвта, има диуретичен ефект, а поради високата содржина на витамини аронијата е идеална билка за зголемување на имунитетот.

Прочитајте и...  Вкусен лек од 2 состојки против анемија, астма и холестерол

Напивката од кората на билката пак го намалува крвниот притисок.

Исто така се верува дека билката помага при рак и штити од радијација при работа со компјутери и професии поврзани со зрачење.

Плодот од аронијата може да се употребува како:

свежо овошје – права витаминска бомба
сушено овошје – во кекси, мусли, во јогурт и слично.
чај од ливчињата
компот
сок од аронија – 100% природен и здрав
мармалад од аронија
вино од аронија.

Најздравите квалитети на аронијата се задржуваат и при изработка на слатко, вино и ликер.

Колку аронија треба да јадете?

Експертите препорачуваат да јадете 3 пати во денот по 5 зрна аронија ики пак еднаш на ден по 15 зрна.

Малите темни плодови може да се замрзнат, но ако не стигнете да ја консумирате свежа или сакате да ја конзервирате за остатокот од годината, се препорачува сок, дури и мала чаша на ден е доволно за одржување на здравјето.

Сепак се препорачува свежа, особено во количина од 200 до 300 гр на ден.

Дали знаевте дека: По нуклеарната катастрофа во Чернобил, аронијата се користела за ублажување на здравствените тегоби на озрачените лица.

Преземањето на содржините (слики и текст) е дозволено само делумно со наведување на извор (хиперлинк) до содржината која се презема.

Leave a Reply

avatar
  Претплати се  
Известувај за