in

Бетонска џунгла: Клаустрофобични станбени блокови на пренаселениот Хонг Конг

Со повеќе од 120.000 жители, Кори Беј е една од најнаселените населби во Хонг Конг, град кој се бори со тоа како и каде да смести седум милиони граѓани.

betonska dzungla u hong kongu 2 235816669

Со седум илјади жители на метар квадратен, Хонг Конг е еден од најгусто населените градови во светот. Значи, не е изненадувачки што тој се стекна со репутација на бетонска џунгла – неговите жители можат да го видат само прозорецот на соседот од нивните прозорци.

Во источниот дел на овој град се наоѓа една токму таква населба-Квари Беј, населба именувана по каменоломот што порано бил во оваа област.

betonska dzungla u hong kongu 5 635659166

Погледот на станбените блокови од оваа населба изгледа скоро хипнотички и како да е дел од некоја апстрактна уметност. Меѓутоа, овие станови се дом на 120.000 луѓе.

Огромното мнозинство жители на Хонг Конг живеат во станбени блокови како овие, при што најголемиот станбен блок е дом на дури 36,000 луѓе.

Прочитајте и...  14 интересни факти кои можеби не сте ги знаеле за Македонија

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote