in

Бруталистичка Македонија – Неверојатна архитектура од 20 век

Изгледот на дел од старите градби е изменет во последната деценија, но градбите од 20 век од архитектите Кензо Танге, Јанко Константинов, Марко Мушиќ и многу други, се симбол на денешно Скопје.

Македонски Телеком, Централна пошта (Јанко Константинов, 1974)

Средно училиште Никола Карев (Јанко Константинов, 1968)

Споменик од Втората светска војна (Александар Никољски и Владимир Пота)

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ (Марко Мушиќ, 1974)

Средно училиште Орце Николов (Никола Богачев и Александар Смилевски, 1969)

Железничка Станица (Кензо Танге)

Централна Пошта (Јанко Костадинов, 1974)

Извор: Славорум

Прочитајте и...  Брутално искрени цртежи од полски уметник посветени на модерното време во кое живееме

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote