in

Црвено и црно – Романот кој на Стендал му донесе светска слава

77200699 2664935463615368 7404256737626161152 n

Кога Стендал починал, пронашле еден ковчег полн со испишани листови хартија, неуредно нафрлани и поради тоа што не знаеле што да прават со нив ги испратиле во неговото родно место во архивата на библиотеката каде што со години стоеле во некој агол.

Години подоцна ги пронашол некој студент и утврдил дека листовите се испишани на еден убав стил, ги средил и помеѓу другото потврдено е дека тука е и ракописот на “Црвено и црно“- книгата која имала влијание на многу големи писатели, меѓу кои и Фридрих Ниче, кој бил голем љубител на Стендаловиот роман. Ниче изјавил дека откривањето на Стендаловите книги било вистинска среќа за него, ставајќи го овој автор рамо до рамо со Достојевски.

Исто така Жан Пол Сартр во една од своите драми- „Валкани раце“, на главниот јунак му го дава псевдонимот Жилијен Сорел, кое што е име на главниот јунак на овој Стендалов роман. Главникот лик Жилијен влијаел на Балзаковиот лик Растињак, но и на Достоевскиот Раскољников. „Злото на светот не го причинуваат оние кои што кажуваат се што знаат, туку они кои што кажуваат повеќе отколку што знаат.“

Прочитајте и...  Здраво на вистината (поема)

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote