in

Дали средствата за дезинфекција навистина го убиваат корона вирусот?

Кога научниците ги анализирале вирусите кои се слични на корна вирусот Ковид-19, како САРС и МЕРС откриле дека ваквите типови на вирус можат да преживеат и до 9 дена на површини како што се метал, стакло и платика.

Уште попрецизно, овие вируси можат да бидат заразни на вакви површини во период од два час па дури и до девет дена.

Температурата меѓу 30 и 40 степени ја намалува инфективноста на вирусот, а интересно е што корона вирусот не можел да биде отстранет со обичните средства за чистење на домовите, туку само избелувачот успеал да го уништи вирусот за само една минута.

А што е со средствата со кои ги миеме и ги дезинфицираме рацете?

Докторот Хилари Џонс ги советувал луѓето дека миењето на рацете секако е подобро од дезинфекцијата.

„Луѓето мора да продолжат да живеат со нормален живот, но да се придржуваат до одредени мерки. Миењето раце е секогаш подобра опција отколку дезинфекцијата, бидејќи со миењето го испирате вирусот од вашата кожа. Со средствата за дезинфекција се обидувате да го убиете вирусот кој е веќе на вашите раце“, објаснува докторот.

Прочитајте и...  Шерон Стоун: „Да, јас стареам, но уживам во тој процес.“

Докторите советуваат дека миењето на рацете треба да трае доволно долго, а тоа го објасниле на необичен начин – миењето треба да трае толку долго колку што ви е потребно време за двапати да ја испеете песната засреќен роденден.

Студијата што е објавена уште во текот на 2019 година вели дека водата и сапунот се многу поефикасни во отстранување на вирусите од геловите за дезинфикација на рацете.

Геловоите што ги користите за дезинфекција мора да содржат минимум 60% алкохол.

Сепак, претераното користење на средствата за дезинфекција е исто така опасно бидејќи геловите на база на алкохол ја пореметуваат нормалната бактериска флора која ја прекрива нашата кожа и ги убива патогените.

Докторите велат дека е неопходно да се мијат рацете и да се користат средства за дезинфекција, но дека претерувањето во тоа не е добро.

Сувата и оштетена кожа може да стане одлично место за бактерии и го зголемува ризикот од влегување на вирусите во организмот преку ситните исеченици на оштетената кожа.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote