in

Децата кои поминуваат повеќе време играјќи надвор се ментално поздрави од кога ќе пораснат

Ново истражување ја истакна важноста на природата во формирањето на ментално здрави возрасни лица. Песок, кофи, лопати, трева, топка и кал се важни за менталниот развој на детето.

LLSept 2539 22Sep15

Менталното здравје е подложно на негативното влијание на урбаните средини поради бучава, метеж, недостаток на зелени површини и слично. Децата што живеат во урбана средина потенцијално имаат послаб квалитет на живот, недостаток на самодоверба, кревко ментално здравје и поголема телесна тежина.

Децата кои имаат доволно среќа да растат во природна средина, имаат поголеми предиспозиции дека кога ќе пораснат ќе бидат ментално здрави, објавуваат во Меѓународниот весник на еколошки здравствени истражувања. Овие студии започнаа приоритетна анализа на урбанистичкото планирање за претстојните генерации.

Истражувањето опфати 3.585 возрасни лица, на возраст од 18-75 години во 4 европски градови, а прашањата беа колку често децата одат на природата и колку често го прават тоа сега кога се возрасни. Испитаниците, исто така, го оценија своето ментално здравје во изминатиот месец врз основа на психолошки тест. Се покажа дека пораснале потешки ментални нарушувања, кои, како деца, поминале помалку време играјќи во природата.

Прочитајте и...  Сè повеќе млади страдаат од рак, а овој пијалак може да биде причината

Научниците, исто така, ја истакнаа важноста на студијата за подигање на свеста за тоа колку времето поминато во природата во животот на детето го одразува ставот на возрасно лице за важноста на природата и менталното здравје.

Долга е листата на придобивки кои произлегуваат од престојот во природата, како што се намалување на ризикот од тип 2 дијабетес, кардиоваскуларни болести, ненадејна смрт, предвремено породување, висок крвен притисок и намалување на стресот воопшто и слично. Недостатокот на истражувања е околу тоа колку време е конкретно потребно за детето да потроши надвор за да има добро ментално здравје во зрелоста, а на некои идни истражувања треба да се одговори на овие и на други прашања.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote