МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
Македонија

Демолирани таблите од спомениците во центарот на Скопје

Skopje 7 1024x683

Таблите на спомениците во центарот на Скопје, поставени вчера, не издржаа ниту еден ден. Изутринава можеше да се забележи дека натписите  преку кои се акцентира хеленското потекло на личностите претставени со спомениците се искршени, одлепени или пак, украдени.

Таблата на Воинот на коњ е демолирана, а онаа којашто беше прикачена на Филип Втори – ја нема.

На плоштадот „Карпошово востание“ е оштетена и ознаката која беше поставена на споменикот на Олимпија.

Поставувањето на таблите е предвидено со Преспанскиот договор. Тие содржат текст кој наведува дека претставените личности припаѓаат на атничката хеленска историја и култура, што за дел од јавноста е откажување од дел од македонската историја.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Најпопуларно

To Top
Close