in

Денес е меѓународниот ден на волонтерите: Во Македонија се регистрирани повеќе од 5 илјади волонтери

Меѓународниот ден на волонтерите, традиционално се одбележува на 5-ти декември. Во светот само 13 проценти од земјите, меѓу кои и Македонија ја имаат усвоено оваа стратегија.

Според податоците од 2004 година, во Македонија се регистрирани повеќе од 5 илјади волонтери.

Законот за волонтерство во Република Македонија е усвоен на 2 јули 2007 година. Постојат уште три подзаконски акти кои ја третираат оваа проблематика.

Од страна на Обединети нации овој ден уште во 1985 е признат како меѓународен ден на празнување за да се прослават моќта и потенцијалот на волонтерството.

Тоа е можност за волонтери, и волонтираат организации, да ја подигнат свеста и да стекнат разбирање за придонесот што го даваат кон нивните заедници.

Секоја година стотици милиони луѓе доброволно го сакаат своето време и вештини за да го направат светот подобар. Кога тие волонтираат, тие помагаат да го подобрат животот на другите.

На 5 декември, луѓето од целиот свет ќе го прослават IVD со митинзи, паради, волонтерски саеми, групни исчисти, крводарители, конференции, изложби, прибирање финансиски средства, работилници и настани за препознавање на волонтери.

Прочитајте и...  26 години од смррта на Курт Кобејн

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote