in

Денеска е Полагање на ризата на Богородица во Влахерна

riza bogorodica 1 130297 185577 225351

Црквата денес се сеќава на двајцата цариградски благородници Галвиј и Кандид, кои живееја во петтиот век, во времето на императорот Лав Велики. Во една прилика тие тргнаа на поклоничко патување по Палестина. Во градот Назарет ја најдоа горната облека на Пресвета Богородица, што ја чуваше некоја правоверна Еврејка. Многумина се исцелуваа само со допир до облеката. Галвиј и Кандид ја зедоа ризата на Богородица и ја донесоа во Цариград, каде истата со голема свеченост беше положена во Влахернската црква.

Прочитајте и...  Двајца голмани му купија нов автомобил на тренерот што ги тренирал како деца

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote