Македонија

Денеска е Свети апостол Симон Зилот

Свети апостол Симон потекнувал од галилејскиот град Кана.

sveti simoon zilot

Свадбата што ја опишува свети Јован во своето Евангелие е токму свадбата на овој подоцнежен апостол. Наречен е Зилот (што во превод значи ревнител), затоа што бил голем приврзаник на Христос и неговата вера.

Еден е од 12-те апостоли. По слегувањето на Светиот Дух на празникот Педесетница тој проповедал за Христа во Египет, Етиопија, Либија, Мавританија и Британија, каде што пострадал маченички, бил распнат на крст, во времето на римскиот император Трајан.

Прочитајте и...  Евровизија сепак ќе има, но од дома- еве ги деталите

Најпопуларно


To Top