in

Еквадор: Пластични шишиња за автобуски билети

Во вториот по големина град во Еквадор, Гвајакил, жителите ќе можат да ги заменат пластичните шишиња за автобуски билет.

Патниците кои користат јавен градски превоз од неодамна на посебен автомат можат да сменат пластични шишиња за кои добиваат по два центи по парче.

Додека 76-годишниот пензионер Вашингтон Браво посочи дека тоа е поисплатливо отколку да се продаваат шишињата во центрите за рециклирање,

Гвајакил кој има 2,7 милиони жители и произведува 4.200 тони отпад дневно, од што само 14 отсто може да рециклира.

Неодамна во Рим почна слична кампања за едно пластично шише се добива едно возење во подземната железница.

Слични мерки се воведени и во турската метропола Истанбул.

Прочитајте и...  Нов изглед на Facebook и Instagram наскоро - погледнете како ќе изгледааат

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote