Македонија

Еве колку треба да земете К-15

Минимални 9.610 денари е сумата која работниците од приватниот сектор треба да ја добијат на сметки до крајот на годинава како К-15. Пресметките покажуваат дека сумата која ќе легне на контото на вработените за оваа година ќе се движи од 9.610 денари до 14.090 денари.

30102017134945 web denari 1024x628

Вработените во јавните институции се уште немаат право на К-15 .

Услов кој треба да се исполни за регресот за годишен одмор е работникот да работел најмалку 6 месеци во календарската година кај ист работодавач. При состојба кога не е донесена одлука за висината работодавецот има обврска да ги исплати максималните износи предвидени со Колективниот договор на ниво на работодавец.

Доколку газдите не го исплатат регресот тогаш може да се соочат со високи глоби кои достигнуваат и до 4000 евра.

Прочитајте и...  И ветил заеднички живот на малолетничка, па извршил обљуба врз неа, потоа му се јавил на нејзиниот татко
Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Најпопуларно


To Top