Македонија

Филипче најави дека пациентите со коронавирус, ќе се лекуваат со крвна плазма од излекуваните

Во Македедонија ќе почне да се применува методот на давање на крвна плазма од излекувани од корона вирус на заразени со вирусот, соопшти министерот Венко Филипче.

-Станува збор за неколку публикувани случаи дека антителата може да помогнат да се излекуваат заразените пациенти. И тоа со плазма од ковалесценти кои може да ја дадат плазмата. И ние започнавме припреми на Институтот за трансфузиологија. Веќе се изготвува протоколот по кој што би требало да се земе плазмата кај овие пациенти кои што се излекувани во соодветна фаза, во соодветен период. Тој протокол ќе биде спремен во понеделник ќе се дискутира на стручниот колегиум во институтот, потоа во рамките на експертската група во Комисијата за заразни болести и согласно резултатите кои се публикувани, ќе се даде на наши пациенти. Во меѓувреме разговаравме со раководството на Институтот за трансфузиологија дали може тоа да се направи кај нас, дали може да се воведе тоа. Рекоа дека може да се спреми системот за да се оддели плазмата на овој начин, рече Филипче.

Прочитајте и...  Ајде хумани луѓе: Да му помогнеме на малиот Влатче

Најпопуларно

To Top