in

ФОТО: На Антарктикот глетка како од хорор филм, мразот во крваво црвена боја

Пред неколку недели, научници од украинската истражувачка база „Вернадски“ на Антарктикот воочиле дека снежното пространство скоро целосно било обоено со шокантно крваво-црвена боја.

Фотографиите од „крвавиот“ снег и мраз изгледаат како да дошло до некој масакр, како од филмовите.

Image result for Chlamydomonas nivalis antarctic

Добра вест е што вистинската причина за оваа појава е далеку помалку драматична, но за жал, со сериозни последици.

Морскиот еколог Андреј Зотов од Украинската акдемија на науките ја снимил оваа фотографија додека спроведувал истражување во станицата на Антарктикот.

За ваков епски поглед виновни се минијатурни суштества, кои под микроскоп се идентификувани како Chlamydomonas nivalis.

Прочитајте и...  Мајчините солзи најмногу печат - Северина на настап неконтролирано заплака

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote