in

ФОТО+ВИДЕО: Откриени желки кои светат во различни бои во мрак

Морските биолози открија околу Соломонските Острови еден вид желка што свети во темнина и има невообичаена способност за биофлуоресценција или емитување светлина во различни бои, како што се зелената и црвената.

svetleca kornjaca aps 624079934

Биофлуоресценцијата се проучува само десетина години, а откривањето на желка со клун на јастреб на Соломонските Острови е прва од ваков вид, пишува „Соломон тајмс”.

Тимот на биолози не знае зошто желките ја поседуваат оваа уникатна способност, но се знае дека другите видови ја користат за комуникација меѓу себе или за маскирање.

Морскиот биолог Александар Гаос вели дека коралите често имаат биофлуоресценција, така што е можно дека желките ја имаат оваа способност за да се вклопат во околината.

Тимот на биолози, исто така, ќе ја испита хемиската реакција кај желките за да утврди што предизвикува флуоресценција.

Ова единствено откритие лесно може да доведе до големи откритија кај други животни кои имаат непознати способности, според „Соломон тајмс“.

Прочитајте и...  Диви животни кои обожаваат да се дружат со луѓе - 16 фотографии

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote