Галерија

Фотограф пронашол одличен начин една слепа невеста да може да ги види нејзините свадбени фотографии

Џејмс Деј е фотограф од Сиднеј. Тој имал одлична можност да работи со пар во кој сопругата била целосно слепа. Како може да фотографираш свадба знаејќи дека идната сопруга никогаш нема да може да ги види сликите? Тоа е прашање на кое што тој успеал да најде фантастичен одговор! Џејмс освен што креирал прекрасна атмосфера во текот на фотографирањето, на парот му подарил прекрасен подарок со кој тие засекогаш ќе се сеќаваат на нивната прекрасна свадба.

Сопругата Стеф го изгубила видот кратко пред да го запознае нејзиниот сопруг, Роб. Таа има дистрофија која ја наследила од нејзината мајка, Линда. Стеф се откажала од свадбата од нејзините соништа бидејќи сметала дека без вид нема да може целосно да ја доживее.

„Уште од кога беше мала таа сакаше да има свадба од бајките. Ние бевме многу тажни кога таа рече дека никогаш нема тоа да се случи“ – изјави мајка и.

Сепак, Џејмс успеал нејзината свадба да ја направи посебна.

Прочитајте и...  Мајка го освои интернетот со генијални "Пица бебе" месечни фотографии

Оваа приказна никогаш немаше да се случи доколку парот не го запознал Џејмс. Ова било навистина тешка работа за него, 12 месеци ја подготвувал оваа идеја.

Така била формирана идеја за користење на десет парчиња ткаенини полнети со различни есенцијални масла.

„Неверојатно, таа вечер Линда ги мирисаше и допираше овие ткаенини и навистина можеше да се сети и поврзе секој мирис со различен момент на кој тој се однесуваше. Но, следеше најголемото изненадување. Невестата имаше можност да ги „види“ нејзините прекрасни свадбени фотографии. Во суштина, сликата се вжештува и потоа се крева.“ – објаснува Џејмс.

Ткаенините и соодветните мириси беа вклучени во невестинскиот албум. Секоја страна беше составена од фотографии придружени со аудио фрагменти снимени во текот на фотографирањето. Сликите, мирисите, ткаенините и снимките и помогнаа на Стеф да се потсети на еден од најсреќните денови во нејзиниот живот.

Steph & Rob's Reveal.

How do you photograph a wedding where the bride has absolutely no eyesight?For 12 months I pondered this idea. What can I do that will help take them back to one of the most incredible moments of their life?I played through the day in my mind 1000 times. I thought of all the moments where I could potentially rob Steph of having a real moment because of a photo needing to be taken.I stripped back what I did to the core. I reminded myself that ultimately, it's my job to remind people of the love that exists in their life, sometimes that happens by handing someone a photograph and sometimes it happens in another way entirely.I spoke to my friend Jesh from Superfeel who’s help I enlisted to refine the idea I had. Superfeel’s purpose is about helping people experience more joy. You should check them out. I could go on, but this short video explains what we did for her better than any of my words ever could.A massive thank you to Lemon Tree Film House for documenting the entire process, Vision Art – Fine Art Books for creating something incredibly unique and to Vision Australia for helping me turn my images into something that Steph could enjoy.Thank you to Sony Australia for having my back. Your support made this all possible. Most importantly, thank you to Steph & Rob, for letting us tell your story. It's a story that the whole world needs to hear.I asked Steph on her wedding day, "Steph, what's something that you wish Sighted people could learn from what you've seen since you can no longer see.Steph replied, "I wish sighted people could learn to be more appreciative for what they've got. I think so many people take things for granted, like sight for instance. Even though I don't have sight, I'm not breakable, I'm not made of glass and that you can overcome any adversity."

Gepostet von James Day Photography am Montag, 7. Januar 2019

Најпопуларно


To Top