in

Француски инженер измисли засолништа за бездомници кои држат топлина во текот на зимата

Во овој студ невозможно е да не се размислува за состојбата на бездомниците. Секако, можноста да да се вратиш во топол дом е одлична. Постојано сме опкружени со семејството, позитивноста и надежта за подобро утре. Можеби поради ова забораваме на оние кои се помалку среќни од нас.

Додека ние седиме тука размислувајќи за она што може да ги понесе ужасните животи на улиците среде зима, еден човек се осмели да не инспирира сите нас. Оваа сезона на снег и мраз, француски инженер кој верува во доброто на човештвото, измисли едно нешто што им недостига на бездомниците – дом.

Инспириран од ниските температури во Европа, дизајнерот најде начин да им даде на луѓето кои живеат на улиците причина да се насмеат. Денес, во Франција има околу 3.000 бездомници. Поради тоа, Џефрој де Рејнал, експерт за енергетски инженеринг, најде прекрасно решение.

Додека работел како менаџер на различни градилишта, тој го ставил својот план и знаење во пракса и соодветно се насочил кон овој проблем. Дизајнерот создаде дом сличен на игло, кој ќе служи како дом за оние кои немаат. Иглото може да се постави насекаде, и е многу удобен за една личност. Изработен е од материјали со полиетиленска пена, и внатре е обложен со алуминиумска фолија. Бидејќи домот има два слоја, температурата е повисока од надвор за 15 °.

Прочитајте и...  Црква во Сан Франциско ги отвара своите врати за бездомниците

Де Реинал даде име на неговиот изум – “Иглу”.
Засолништето има топлинска изолација во која се издигнува внатрешната температура на телото за 200C. Згора на сето тоа, исто така, има мини сончево осветлување.

Покрај тоа што е погодена од зима, Франција е исто така многу турбулентно земјиште во моментот. Со демонстрантите на улиците, овој изум е исто така сигурна куќа за бездомниците. Ако е оштетен, шаторот може да се поправи и исто така е водоотпорен и рециклирачки. Каков дизајн, нели?

Творецот првично тестирал околу девет од овие иглуа во Бордо, Франција. Парична помош пристигнала од француската невладина организација Лекарите на светот. Иглу се покажа како успешен во Бордо, и одеднаш, секој бездомник посака да има едно.

Работејќи со јасна мисија на ум и потпирајќи се на неговите вештини за решавање на социјалните проблеми, Џефрој де Рејнал докажа дека човештвото сè уште постои. Уште повеќе, со оваа креација, тој докажа дека добрите и прифатливи идеи никогаш не се игнорираат од страна на јавноста.

Бидете љубезни, донирајте и ајде да го направиме светот подобро место за живеење !

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote