in

Галерија од патописот на Лудвик Куба „Книга за Македонија“

Лудвик Куба (1863-1956) бил чешки етнолог, фолклорист, сликар. Ги проучувал песните, музичките инструменти, народните носии и обичаи кај словенските народи и сето тоа го документирал во своите дела. „Непозната Македонија“ е патописната книга на Куба, со поднаслов – „Патувања и студии од 1925 до 1927 година“. Првпат е издадена во 1932 година во Прага и е резултат на престојот на авторот во Македонија во споменатиот период.

Дошол во Македонија, како што пишува и самиот, за да ги проучува македонските песни, обичаи и носии. Во Охрид се сретнал и со својот сонародник- ентомлогот и зоологот Јулиус Комарек, кој како што вели Куба, дошол да ги проучува своите истоименици – комарците, но исто така напишал прекрасна патописна книга за Македонија – “Книга за Македонија” со поднаслов – “Патувања и студии од 1925 до 1927 година”

Илустрациите во „Книга за Македонија“ се дело на авторот. Мотив за посета е собирање на народна музика, но скриена желба е да ја почувствува поврзаноста со делата на Кирил и Методиј, како рамноапостоли и создатели на писменоста.

Погледнете повеќе фотографии на следната страна.

Прочитајте и...  18 фотографии кои буквално „врескаат“ за помош

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote