Галерија

ГАЛЕРИЈА: Футуристичките споменици на Југославија

За време на 60-тите и 70-тите години на минатиот век, по наредба на Тито, низ цела Југославија се направија еден куп споменици посветени на битките од Втората светска војна.

Овие споменици се направени од разни скулптори и архитекти, а нивната намена е да го потсетуваат народот на довербата и силата на социјалистичката република.

Но, по распадот на Југославија, многу од овие споменици ја изгубија смислата на постоење и сега така стојат напуштени по селата и планините.

Повозрасните сигурно ќе препознаат барем дел од нив:

Погледнете повеќе на следната страна.

Прочитајте и...  Фотограф пронашол одличен начин една слепа невеста да може да ги види нејзините свадбени фотографии

Страници: 1 2

Најпопуларно


To Top