in

Главоболка – отстранете ја со помош на точката „хоку“

Кинезите веруваат дека секоја болест или болка е резултат од нарушен тек на енергијата во телото. Хоку точката се наоѓа на раката и кинезите веруваат дека притисокот врз таа точка влијае врз потокот на енергија. Според нив, таа точка помага при отстранување на главоболката.

КАКО ДА ЈА НАЈДЕТЕ ХОКУ ТОЧКАТА?

Хоку точката е лоцирана на дланката на раката, помеѓу палецот и показалецот. За да ја пронајдете е потребно да ги споите овие два прста. Хоку точката се наоѓа на местото каде што ќе испакне мускулот.

КАКО ДА СИ ПОМОГНЕТЕ КОГА ИМАТЕ ГЛАВОБОЛКА?

Откако ќе ја пронајдете хоку точката, со другата рака притискајте ја, така што ќе го поставите палецот од горната и показалецот од долната страна на раката. Насочувајте го притисокот кон коската на показалецот. Правете го тоа една минута и потоа сменете ги рацете.

Прочитајте и...  Сѐ почнува од главата: Девет болести кои ги добиваме заради психата

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote