in

Интервју со Оливера Ширгоска, писателка и поетеса – Љубовта е непресушен извор на стихови…

Денес разговараме со Оливера Ширгоска, писателка и поетеса. Доаѓа од Кичево, а родена е 1973 година во Кичево. Добитник е на голем број на награди и признанија на национални и интернационални литературни настани. Прво нејзино дело е романот „Ања“, издаден 2013 година, а оттогаш има издадено уште 7 книги.

65784744 2127270787573725 7585104955623604224 n

Кога започнавте со пишување?
Мислам дека љубовта кон пишаниот збор постојано живее во потсвеста на писателот и само прашање на време е кога таа желба ќе вроди плод. Започнав да пишувам пред девет години и од тогаш постојано се дружам со пишаниот збор.

65511419 686206331821479 7438106487282466816 n

Колку книги имате напишано? Која од нив ви е фаворит?
Имам издадено 8 книги од кои три се романи „AЊА“ (2013), „СРЦЕ“ (2015), „СКАНДАЛ“ (2017) и стихозбирките кои се во електронска форма на интернет библиотеката „МАКЕДОНИКА“; „СИОТ ТОЈ БЛУЗ“, „ЉУБОВЕН ТАНЦ“, кој има и српски превод, „КРИЛЈАТА НА ЉУБОВТА“, „БЛАГОСЛОВИ“. Мислам дека на еден автор сите негови дела имаат посебно место, и секое на свој начин остава трага во душата.

Прочитајте и...  Промоција на „Усна историја – минатото низ нарација“ од д-р Драгица Поповска во Порта Македонија
65829834 648230005643189 3239899899608694784 n

Кои автори се најинспиративни за Вас?
Сакам да прочитам добра книга која ќе ми го исполни денот, ги сакам класиците, од нив постојано се учи, се надоградува, а во последно време задоволство ми прават и современите следбеници на Достоевски, Толстој, Горки, Шекспир, Лорка и др.

64913812 415316729195909 3604323790160396288 n

Како поет кои теми Ви се најпровокативни и најпримамливи да ги сместите во стихови?
Романот е едно книжевно послание, каде вредно се запишува еден човечки живот, се осмислува приказната, се даваат особини на главните ликови. Во поезијата, тоа се чувства кои избликнуваат во еден миг и ги пишуваат на хартија тие честитчки што знаат да ја наполнат душата човечка . Пишувам сe, но љубовта како непресушен извор на стихови, често ја има во моите поеми, пишувам родољубива поезија, детска поезија… Се она што го прави и сочинува животот.

65865387 706720386428026 347171161542492160 n

Доколку не се бавевте со пишување, која друга професија би ја одбрале за ваше лично изразување?
Сакав… Уште од мала ме привлекуваа патувањата и јазиците, многу мала научив течно да зборувам германски јазик, така да, ако не пишував, моја професија можеби ќе беше професор по германски или англиски јазик.

65695087 353964331895860 9142674248517550080 n

Има ли во Македонија место за развој на пишаниот збор? Колку сметате дека добивате соодветна поддршка?
До сега моите дела ги издавам самостојно, како автор – издавач. Засега работите се такви какви што се, меѓутоа тоа не значи дека иднината нема да вроди со плод и заедничка соработка. Оптимист сум и верувам дека еден ден се повеќе домашни автори ќе ја освојуваат читателската публика.

Прочитајте и...  Во Романија бесплатен превоз за сите што читаат книги
66457934 1271567833021208 7453325368888393728 n

Што може да очекуваме од вас во иднина?
Пишувам со надеж, секојдневно дружејќи се со ликовите од романите, дека книгата ќе допре до читателот, и дека секој може да се пронајде во приказната . Во подготовка сум на ново дело (роман), и се надевам дека во блиска иднина ќе добие корица, имам и стихозбирки, но се во свое време. Се во животот се случува со причина, и секогаш тоа што треба ќе се случи во даден момент.

Што би им порачале на идната генерација писатели и поети? Каков совет би им дале?
Мојот совет за идните генерации е…Никогаш да не се откажуваат од својот сон, успехот ги следи оние кои храбро чекорат следејќи го инстинктот и говорот на душата. За секого од нас има место под сонцето, а човекот умее да сонува и да живее и да се надева.

Што мислите?

4 Поени
Upvote Downvote