in

Изгубени 13.471 km2 во 2018 година: Оваа земја е рекордер за уништување на шумите

Минатата година Бразил беше светски лидер во уништувањето на дождовните шуми, иако намалените шуми во најголемата јужноамериканска земја се намалија за 37 отсто во споредба со 2017 година.

brazil sume aps 753836885

Минатата година Бразил изгуби 13.471 квадратни километри од примарна дождовна шума, според Global Forest Watch.

Ова е, сепак, значителен пад во споредба со претходната година, кога големите шумски пожари предизвикаа уште повисоки загуби.

Загубите на примарните или старите шуми, кои се клучни за зачувување на биолошката разновидност се намалија по големи пожари во текот на две години, но се уште остануваат над нивото на загуби регистрирани претходно оваа деценија, предупредува Global Forest Watch.

“Иако некои од загубите во 2018 година може да се припишат на оган, повеќето се резултат на шумски сечи во Амазон, што ги носи во опасност резултатите од намалувањето на уништувањето на шумите што земјата ги постигна во раните 2000-ти”, пишуваат истражувачите на веб-страницата на групата.

На подрачјето на Бразил има околу 60 проценти од дождовната шума на Амазон која е најголемата тропска дождовна шума во светот полна со огромни количини на јаглерод диоксид и која е од витално значење за заштитата од глобалното затоплување.

Прочитајте и...  Во Индија засадени над 66 милиони дрвја во рок од 12 часа

Минатата година, Бразил објави дека уништувањето на шумите достигна највисока точка во последната деценија и се зголеми за 13,7 отсто, на 7.900 квадратни километри.

Активистите и невладините организации стравуваат дека уништувањето на шумите може да се зголеми по доаѓањето на Заир Болсонаро кој најави дека ќе стави крај на “добрата индустрија”, која е една од основните алатки за заштита на животната средина во Бразил.

Болсонаро, исто така, повика на обновување на рударството во заштитени автохтони области и големи резерви во Амазон за да се поттикне економскиот развој.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote