in

Кај и да си за Бадник дома да си! Денес е денот на мирот, радоста и сплотеноста

Најзначајниот и со обичаи најбогат христијански празник е Бадник.

Христијанските верници кои се раководат според јулијанскиот календар Божиќ го одбележуваат на седми Јануари а ден претходно го празнуваат Бадник. На Бадник во домашното огниште се пали бадниково дрвце, кое претставува симбол на светлината и топлината, кои треба да ги греат и зближуваат членовите на семејството.

Иако овој ден се смета пред се за христијански празник, народот го прославувал на начин кој тешко може да се окарактеризира како христијански. Повеќето бадникарски и божиќни обичаи се втемелени на сознанија дека тие денови почнува нова година и на верувања дека баш тогаш се одлучува за судбината на куќата и домаќините во претстојниот период.

Речиси сите магиски или култни работи за тие празници биле инспирирани од тежината да се обезбеди среќа и напредок во годината.Еве некои од тие стари народни обичаи кои и до ден денес некаде се почитуваат:

На Бадниковата вечер не смеете да заспиете додека не ви запее коледар, бидејќи домаќините ќе починуваат без предзнак или невидено, не смеете да одите боси по слама бидејќи домашните ќе се разболат и ќе ги болат нозе, на Бадник ништо не треба да се позајмува, а она што е претходно позајмено, тоа се бара назад, бидејќи не е убаво она што и припаѓа на куќата да биде надвор од неа за Божиќ. Ако на Бадник биде облачно, ќе биде родна година.Ако на Бадник се собере доста пепел на бадниковото гранче кое гори, се верува дека зимата ќе биде студена со многу снег.

Според Библијата, Исус е Син Божји, кој го родила девица Марија, со безгрешно зачнување по пат на Светиот дух, во градот Витлеем. Бидејќи во Новиот завет не се наведува точното раѓање на Исус, првите христијани не го славеле Божиќ, туку само Велигден. Божиќ почнал да се слави во Рим во 354 година, според многу извори, на денот кога претходно се славело раѓањето на римското божество на сонцето. Божиќ е семеен празник и се одбележува во домовите и црквите. На Божиќ му претходи четириесетдневен пост. Луѓето на Божиќ се поздравуваат со „Христос се роди – Навистина се роди“.

Прочитајте и...  Секоја година селаните од ова место наоѓале по 2000 евра на улица: Мистеријата разрешена, еве кој им оставал пари

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote