in

Како храбриот фотограф ја променил иднината на децата (ГАЛЕРИЈА)

Луис Хајн, социолог и фотограф, бил ангажиран од страна на Националниот комитет за детска работна сила.

77347779 2679497948825786 270091737123258368 o

*На првата фотографија е девојче кое преде памук во една фабрика во Северна Каролина.
*На втората фотографија е петогодишниот Харолд Вокер кој работел напорно на полињата во Охајо.
*На третата фотографија се сестрите Делји, едната има три, а другата пет години и тие собираат шкампи за компанијата „Остриги од Мисисипи“.
*На четвртата фотоградија децата работат во рудникот за јаглен во Пенсилванија.

Овој комитет е основан во 1904 година во Њујорк, со цел искоренување на оваа појава во Америка, Луис Хајн добил задача да ја обиколи земјата и да го документира она што се случува, за да јавноста може да го сознае размерот на оваа трагедија. Тоа било опасен потфат, но тој сепак го ризикувал својот живот. Изигравал пожарен инспектор, продавач на разгледници, продавач на Библијата, дури и индустриски фотограф кој ја снима фабричката машинерија.

Image result for lewis w hine

Фотографирал момчиња кои собирале мини, седумгодишници без чевли кои продавале весници на улица и четиригодишни деца кои работат на фарми за тутун.

Related image

Заводот за статистика проценува дека на прелазот од 19 во 20 век во фабриките работеле најмалку 18% деца на возраст од 10 до 15 години.

Image result for lewis w hine

Храбриот социолог силно влијаел на околината со своите фотографии и така им ги отворил очите на луѓето и допринел промени во законодавството, но и покрај тоа и ден денес имаме примери каде што деца работат во најсурови услови, како што е случајот со рудникот во Боливија.

Image result for lewis w hine mine bolivia
Прочитајте и...  НАСТАВНИК НЕ ДОЗВОЛИЛ НЕПОДВИЖНА УЧЕНИЧКА ДА ЈА ПРОПУШТИ ЕКСКУРЗИЈАТА, ЈА НОСЕЛ НА ГРБ

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote