in

Како изгледа еден ден на виетнамските семејства кои живеат на железничката улица Ханој

Во стариот дел на Ханој, на една кратка прошетка од обележјето Хоан Кием, постои улица, различна од која било друга што некогаш ќе ја видите. Повеќето луѓе на неа гледааат едноставно како нормална улица. За Ханојаните кои живеат по овој дел од градот, тоа е нивниот дом. Тоа е местото каде што децата играат, жените перат, мажите викаат и мајки озборуваат додека си подаваат садови со супа. Тоа е нормална виетнамска заедница – добро, скоро.

Како изгледа еден ден во нивниот живот?

Ако ги игнорирате двете челични траки кои ткаат паралелен лак низ оваа населба, тешко би било да се разликува од било која од десетиците други тесни улички кои ги намалуваат острите патишта низ цементниот пејзаж на стариот Ханој. Бујните дрвја им се нишаат над главата, додека нерамните камења те сопнуваат на секои неколку чекори. Вкусни ароми од кујнските прозорци, додека смог виси во воздух и остава слаб вкус на издувните гасови на нивниот јазик. Железничката улица е иста како и многу други улици низ Виетнам.

Кога доаѓа возот.

Прочитајте и...  „Одев по улица и плачев, скршена бев од болка“: Емотивна приказна на жена која го изгубила своето прво бебе

Возовите поминуваат низ улицата двапати дневно, во 15:30 и во 19:30 часот. Нема предупредување сирена, и секако нема паника додека жителите бегаат. Напротив, заедницата се чини дека работи на внатрешен часовник на рутини. Како што се приближува времето, секој што бил на патеките само исчезнува во високите домови. До моментот кога возот всушност доаѓа, обично има само неколку љубопитни странци кои остануваат надвор.

Животот продолжува

Дури и за време на часовите кога постои ризик возот да налета околу аголот секоја секунда, животот се уште се случува. Луѓето што живеат заедно на улицата сѐ уште имаат работа. Траките остануваат расчистени, но страните се мали ленти за мотоцикли и велосипеди. Тие се, исто така, области за готвење кога луѓето во кујната немаат место.

Кога возот поминува.

Можете да ги почувствувате вибрациите долго пред да го видите возот. Тој се приближува со низок рик на свирење да ги предупреди последните неколку стражари кои се навикнале на возот и повеќе не се плашат од него, или оние моронистички туристи кои играат на траките пред да дојде возот за малку адреналин. Самиот воз е долг во сина и црвена боја. Кога ќе помине, возот остава чад и прашина.

Назад на нормалниот живот.

Потоа, како вода зад бродот, животот се истура на патеките. Децата излегуваат надвор да играат повторно, а внимателните баби седнуваат на нивните столици за да го следат секојдневниот живот. Луѓето кои живеат на “Железничката улица” развија хармоничен соживот со опасностите својствени за нивната заедница.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote