in

Како влијае конфликтот помеѓу родителите на менталното здравје на децата

Растењето во семејство со родители кои не се заедно може да биде лошо за едно дете. Тоа може да ги предизвика идните проблеми со менталното здравје, како анксиозност, депресија или дури и агресија. Но, новото истражување покажува дека блискоста со брат или сестра може да помогне во намалувањето на шансите за развивање на овие прашања поврзани со менталното здравје. Истражувачите, исто така, откриле дека не е важно дали постои разлика во возраста меѓу браќата и сестрите.

Детство.

Детството треба да биде безгрижно време во животот на еден човек, но може да биде навистина тешко ако пораснеш во дом каде што твоите родители не се заедно. Претходните истражувања покажаа дека завојуваните родители можат да имаат трајни ефекти врз менталното здравје на детето.

Идентификување.

Минатиот март објавено е истражување кое откри дека децата кои живеат во дом со родители кои постојано се караат не можат да идентификуваат голем број на емоции. Ова може да ги предизвика проблемите со нивните врски во иднина.

Повлекување.

Истражувачите веруваат дека децата во овие ситуации учат дека бесот значи да се повлечат, додека среќата означува безбедност. Тие, исто така, откриле дека срамежливите деца се особено погодени од конфликтите на нивните родители.


Поголема веројатност.

Прочитајте и...  Какви се луѓето кои повредуваат животни: Психолог детално објасни

Децата што растат во вакви домови имаат поголема веројатност да развијат проблеми со менталното здравје, како што се анксиозност, депресија и агресија. Меѓутоа, едно ново истражување покажа дека ако имате брат или сестра со кој се согласувате, всушност може да ги намалите шансите.

Ефекти.

Едно ново истражување од истражувачки тим на Универзитетот во Рочестер, Њујорк одлучи да ги разгледа ефектите од одгледувањето во проблематичен дом. Тие, исто така, сакаа да дознаат што може да ги заштити децата од развивањето на овие прашања поврзани со менталното здравје.

Интеракција.

Професорот Патрик Дејвис ја предводеше студијата и беше нејзин водечки автор. Тој напишал: “Повеќето деца не само што растат со брат или сестра, туку и поминуваат повеќе време во интеракција со браќа и сестри отколку со некој друг член на семејството”.

Врски.

Продолжил: “Покажавме дека со добри односи со брат или сестра ги намаливме зголемените рани на младите кои биле изложени на конфликти меѓу нивните родители со намалување на нивните тенденции да доживеат вознемиреност”. Студијата се фокусираше на 236 различни семејства.

Семејства.

Прочитајте и...  Што ни се сервира за доручек, ручек и вечера?!

Повеќето од семејствата биле од средна класа, а биле вклучени и мајка и татко, кои имале најмалку две деца – студијата не вклучувала близнаци. Истражувачите ги оценуваа децата на возраст од 12-14 години.

Мониторирани.

Тимот ги следеше несогласувањата помеѓу родителите и ги утврди видовите на конфликти меѓу нив. Тие го правеа тоа, барајќи од родителите да разговараат за теми за кои не се согласуваат.

 Психолошки проблеми.

За да дознаат колку е добар односот меѓу децата, истражувачите ги прашуваат мајките разни прашања за односот на децата. Детските психолошки проблеми ги опишаа нивните мајки, наставници и самите тие.

Одек на тага.

Резултатите од студијата потврдија дека децата кои биле сведоци на конфликт меѓу нивните родители имаат тенденција да имаат поголеми немирни реакции на конфликти во иднина. Овие одговори, исто така, предвидуваат дека е поголема веројатноста дека ќе доживеат проблеми со менталното здравје во следната година.

Заштита.

Истражувањето сепак покажа дека децата кои имале добри односи со своите браќа и сестри биле заштитени од зголемената неволја од сведочењето на конфликти помеѓу нивните родители. Ова значи дека тие имаат помали шанси да развијат какви било проблеми со менталното здравје.

Бафери.

Прочитајте и...  5 Работи што треба да ги очекувате од вашиот партнер кој се бори со анксиозност

Истражувачите забележале дека овие заштитни бафери ги имало кај сите без разлика на половите или возрастите на браќата и сестрите. За жал, тие не се сигурни дали овие резултати ги има и кај семејствата со различни раси или социјални статуси.

Добра врска.

Вонреден професор по психологија на Универзитетот во Небраска-Линколн Мередит Мартин ко-автор на студијата со Дејвис, напишала: “Односите со браќата и сестрите ги штитат тинејџерите без разлика дали дефиниравме добра врска како онаа која вклучувала вештини за решавање на проблемите или оние кои имале ниско ниво на деструктивен конфликт”.

Порака.

Таа додаде: “Зајакнувањето на односите со браќата/сестрите може не само што директно да го поттикне психолошкото приспособување на децата, туку и да понудат нови пристапи за спречување на ризиците поврзани со доживување непријателство и нерешени конфликти меѓу родителите.”
Водечкиот истражувач од студијата од март минатата година, професорот Алис Шермерхорн од Универзитетот во Вермонт пишува: “Пораката е јасна: дури и на ниско ниво родителскиот конфликт не е добар за децата.”

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote