in

Кога ги перете овие материјали не користете омекнувач, алиштата така се уништуваат

Најголем дел од луѓето не ја прескокнуваат употребата на омекнувачот за време на перењето алишта, но интересно е што кај некои материјали тоа може да предизвика контра ефект.

front view pile towels with laundry softener 23 2148251775

Станува збор за ткаенини со посебни својства чија функција може да биде блокирана со употребата на омекувачот, па се советува при перење на овие алишта воопштво да не го користите.

Ткаенина од микровлакна

Микровлакнестите материјали се неверојатно идржливи и одлично ја впиваат течноста. Од нив на пример за прават женските хулахопки, крпи, фитнес пешкири, ракавици за чистење, ткаенини за чистење екрани…

Спортска облека

Специјализираната спортска облека е направена за да може да впива пот и да ве разладува додека вежбате. Омекнувачот остава слој на ткаенината кој ги блокира овие својства.

Работничко одело

Најчесто се направени од посебни материјали кои се незапаливи, а омекнувачот лошо делува на нивното својство за отпорност.

Пешкири

Верувале или не, омекнувачот ја нарушува главната функција на пешкирите, а тоа е апсорпција на водата. Затоа подобро е да го прескокнете омекнувачот, поголема мекост ќе имаат ако додадете алкохолен оцет.

Прочитајте и...  Жена му дозволува на својот сопруг да ѝ бира облека една недела и резултатите се смешни

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote