in

Крај Ерусалим пронајдени остатоци од населба стара 9.000 години

Населба од периодот на неолитот, најголемо пронајдено во Израел и Левант, пронајдено е во текот на подготовките на теренот за изградба на автопат, само пет километри од Ерусалим, пренесуваат израелските медиуми.

jerusalem

Остатоците од населба стара 9.000 години пронајдени се покрај градот Мока и се сметаат за голем пресврт во истражувањето на праисториските населби поради својат аголемина и дбро зачуваната материјална култура, извјавил Јакоб Варди, кој раководи со истражувањето.

– Ова наоѓалиште драстично ќе го промени она што го знаеме за ерата на неолитот, рекол Варди, објаснувајќи дека досега се верувало оти подрачјето на Јудеја било празно и дека такви наоѓалишта постојат само на другата страна од реката Јордан. Тој алудирал на делото од Западниот брег користејќи го библискиот назив.

Населбата е пронајдена само неколку десетина сантиметри под површината на земјата. Тоа е долго половина километар и се верува дека во него живееле околу 3.000 жители, што, како што е опишано, е метропола.

Прочитајте и...  Најдобрите 7 филмови во 2018 година кои мора да ги изгледате

Праисториската Мока затоа би можела да се мери со денешниот Ерусалим и Тел Авив. Луѓето кои живееле во тој град имале трговски и културни врски со жителите на Анадолија, меѓу другите, затоа што од таму потекнуваат предмети од вулканско стакло најдени на наоѓалиптето.

Жителите се занимавале со лов, сточарство, особено со одгледување овци и земјоделстов.

Со праисториското оржје, илјадници врвови стрели, секири, сечива и нжеви биле пронајдени во скадишниот магацин за леќи.

Фактот дека самото семе е сочувано е прекрасен имајќи ја предвид староста на наошалиштето, рекле археолозите.

Најдени се и многуборјни мали статуи, фигури од вол, едно камено лице и накит и мали камени нараквици кои изгледа дека ги носеле децата.

Во древните времиња, како и денес, населбите биле на бреговите на потокот Сорек и другте извори на вода. Древната плодна долина во која исчезнал е на патот кој води до Ерусалим.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote