in

„Летачкиот човек“ си вгради оружје до главата

Британскиот пронаоѓач, „летачкиот човек“ Ричард Браунинг во 2017 година, преку својата компанија Гравити.ко го претстави костим-леталото „Џет-пек“ инспирирано од суперхеројот Ајронмен. Сега, со помош на Јутјуб-ѕвездата Џејмс Бретон го опреми својот „костим” и со автоматско оружје што се управува со движење на главата.

adding guns flying iron man jet suit 1200x630

Поради безбедносни причини, за изработката на прототипот не е користена права пушка, туку вештачка, со пластични сачми. Без оглед на тоа, на конструкторите им било важно да докажат дека леталото може да се користи и како воено оружје.

Браунинг, со својот пронајдок пред две години постави и Гинисов рекорд летајќи со брзина од 51,53 километри на час. Но, притоа целиот погонски систем е сместен на рацете на пилотот.

19544694 7558815 image a 2 1570719273467

Поради управувањето, пак, рацете не може да се користат за други функции, како на пр., снимање и пукање со оружје. Се чини, и тој проблем е решен. Имено, Бретон во кацигата вградил сензор што забележува во која насока гледа пилотот и, препознавајќи ги движењата на човекот, да командува со системот за управување со оружјето.

Следно што треба да се осмисли е заштитна преграда меѓу оружјето и увото, доволно силна да спречи оштетување на слухот поради рафалите на автоматската пушка.

Прочитајте и...  Австралиско окритие за чисти води без пластика

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote