Дом и Градина

Малина – здраво шумско задоволство

Други имиња: Планинска малина, црвена јаболка, црвена капина, питома капина Латинско име: Rubus idaeus Англиски јазик: RaspberryМалината е грмушесто растение. Во првата година израстуваат стебла високи и до 2 метри, а зиме овенуваат. Во втората година овие млади стебла се разгрануваат, цветаат и даваат плод. Стеблото е округло и обраснато со четинести боцки. 

malina

Листовите се неправилно распоредени, составени од 3 до 5 ливчиња кои имаат долги врвки. Од горната страна листовите се светлозелени, а од долната страна се покриени со густи влакненца. Цветовите на малината се бели и имаат правилна форма. Плодот е црвен и сочен, сличен на капината. Има пријатен мирис и сладок вкус. Листовите исто така имаат пријатен, но послаб мирис.

Малината е диво растение кое расте во шумите , како џбун висок до 2 метри. Созрева од јуни до август.

malina2

Како лек се собираат листовите и плодовите во време на дозрејувањето. Листовите се сушат на ладно и осветлено место.

Прочитајте и...  Освежителна сладолед торта идеална за во летните горештини

Малината, според народното искуство, има својство да разладува, па се користи за снижување на температура. Нејзините плодови се користат и во лечењето на астма, егзема, но и за подобрување на апетитот кај децата и рековалесцентите. Малината ја подобрува крвната слика, ја регулира работата на цревата и ги слирува болките во желудникот, а го спречува и повраќањето. Многу е корисна и за брзо трезнење! 

malina3

Од плодовите на малината се прави одличен сируп што е доста корисен за лечење на сите болести во кои се појавува треска. Од листовите и корените се прави чај, како и од суви плодови на малина, кои се користат при воспалено грло, за појачување на срцето, хемороиди, лишаи, воспаленија и други алергиски реакци. 

malina4

Секако, како и од други овошни плодови, и од малината се прават сокови, сирупи, компоти и слатко, за нејзините лековити својства да бидат на дофат и зиме. Важно е да се напомне дека само свежа малина се препорачува за тешки заболувања на бубрезите и гихт. Чај од листот од малина го подобрува женскиот репродуктивен систем и ги зајакнува ѕидовите на матката.

Прочитајте и...  Направи сам: Креативни саксии

Најпопуларно


To Top