Живот

Марија Десподова за градинките во природа во Литванија: Двегодишници возат велосипед без помошни, а дождот и снегот не се пречка да се игра надвор

Нема казнување и децата не чувствуваат страв. Може да се случи да плачат деца кои се нови или двегодишници. Сите други уживаат во градинката и воопшто не прашуваат кога ќе си одат


Децата учат да готват, двегодишници сами јадат супа, возат велосипеди без помошни тркала, уживаат во природата, учат да се грижат за неа, не им пречи и на студено да играат надвор… Ова е само дел од сликата од градинка во Литванија, во која огромен акцент се става на природата. За тоа како функционира, ни раскажа психологот Марија Десподова, волонтер во оваа градинка.

Таа ни го раскажа искуството за сите да научиме нешто ново од средина која е стимулативна за развојот на децата. Објаснува дека презаштитничкото однесување на родителите и едукаторите ги згаснува потенцијалите кои секое дете ги носи во себе, а кога границите се премногу строго поставени, се скратува можноста за истражување, која е важна за развојот на секое дете.

Прочитајте и...  Ракот кај децата најчесто се јавува од една причина – ОВАА ГРЕШКА родителите НЕ СМЕАТ да ја прават!

Целиот текст прочитајте го ТУКА

Click to comment

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Најпопуларно


To Top