in

На денешен ден: Почина истакнатиот македонски писател Ванчо Николески

На денешен ден во 1980 година почина познатиот македонскиот писател Ванчо Николески.

Николески беше македонски писател, претставник на првата повоена генерација македонски писатели за деца и младина. Роден е на 10-ти јуни 1912 година во село Црвена Вода – Дебрца, охридско. Основно училиште завршува во родното село, гимназија во Охрид, а учителска школа во Скопје. По завршувањето на учителска школа, тој учителствува во многу села низ Македонија. По ослободувањето работи како новинар и уредник на весникот „Титов пионер“ и во детските емисии на Радио Скопје и Радио Битола. Член е на Друштвото на писателите на Македонија од 1950 година.

Добитник е на повеќе книжевни награди, меѓу кои „Климент Охридски“ и „Младо поколение“. Преведуван е на сите југословенски јазици, и самиот се занимавал со преведување од српски и руски јазик.

Почина на 15-ти април 1980 година, а во негова чест Друштвото на писателите на Македонија ја доделува наградата „Ванчо Николески“ за книга за деца и млади. 

Прочитајте и...  Има 70, а изгледа како да има 30 години: Модната дизајнерка Вера Венг го запре стареењето

МАЈСКА РОСА

Тивко дувка јужен ветрец
и благ мирис носи,
над нивите мајски дождец
ситно, ситно роси…

Видете ја наша Боса,
во игра се дала,
за мајската блага роса
пее песна мала:

– Врни, врни, паѓај ситно,
блага мајска росо,
нека расте жито китно,
мене бујна коса!

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote