in

На денешен ден во 1452 година е роден Леонардо да Винчи, големиот италијански сликар

На денешен ден во 1452 година во Винчи, кај Емполи, во Тоскана, е роден Леонардо да Винчи, познат италијански сликар, скулптор, архитект, пронаоѓач, научник и мислител.

Тој е еден од најзначајните умови на ренесансата, соединувајќи го средновековното енциклопедиско знаење со егзактниот модерен метод на забележување.

Тој насликал релативно мал број слики од кои најпознати се „Богородица во пештера“, „Света Ана“, „Тајната вечера“ и „Мона Лиза“, слика поради која станал медиумски јунак на модерното време.

Leonardo Da Vinci, el genio universal que se disputan Francia e Italia

Да Винчи многу се интересирал за природните науки – физиката, астрономијата и хемијата.

Умрел во дворецот Кло кај Амбус, во Франција, на 2 мај 1519 година.

Прочитајте и...  Истражување од Харвард ја откри тајната на среќниот и исполнет живот

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote