in

На денешен ден во 1963 г. Тито станал доживотен претседател на Југославија

Со реформите донесени на денешен ден во 1963 година, бил изменет уставот на Југославија со што земјата од Федеративна Народна Република станала Социјалистичка Федеративна Република, а Јосип Броз Тито добил доживотен мандат.

Тито првпат за претседател на земјата бил избран во 1953 година, а потоа до 1963 победувал на секои избори сѐ додека не бил донесен новиот Устав со кој стекнал право да биде на чело на Југославија сѐ до неговата смрт. Со новите измени земјата добила и премиер – Петар Стамболиќ – функција која дотогаш паралелно ја вршел самиот Тито.

Josip Broz Tito on Twitter: "Drugovi i drugarice, probudite se ...

Јосип Броз владеел со Југославија до 4 мај 1980 година кога починал три дена пред да го прослави 88. роденден.

Jovanka Broz, Tito's Widow, Is Dead at 88 - The New York Times
Прочитајте и...  Доктор спие во шатор за да ги заштити сопругата и ќерката од потенцијална зараза

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote