in

На лавабото постои отвор, а ретко кој знае за што служи

Колку пати сте се запрашале „за што служи оваа дупка на лавабото“? Е па таа дупка има свој назив, но и две функции.

064200 u

Малата дупка на лавабото се вика порцелатор и има две функции. Првата е да овозможи водата да истекува. Да ја нема оваа дупка, на водата би ѝ било потребно повеќе време да истече бидејќи воздухот од дупката овозможува побрз проток на вода во лавабото.

Другата, ништо помалку важна функција на оваа дупка, е проток на водата во случај на запушување. Бидејќи е поврзана со главната одводна цевка, доколку дојде до било какво запушување, водата ќе почне да се враќа низ отворот на лавобото.

Прочитајте и...  5 балконски цвеќиња најлесни за одржување

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote