in

Најчестите грешки при отстранувањето на несаканите влакна

Не е тајна дека во текот на својот живот, жените трошат мало богатство за отстранување на несаканите влакна.

Уште полошо е кога и покрај целиот труд, нема да ги добиете посакуваните резултати. Влакната што се појавуваат после бричењето, остатоците од восок и црвенилото можат навистина да ве полудат.

Па, сигурно сакате да знаете како правилно да ги отстраните вашите влакна и да ги избегнете сите незгодни последици.

Грешките во продолжение се едни од најчестите при отстранувањето влакна, па најдобро е да ги избегнувате:

Одбирате погрешен метод на отстранување влакна

Иако денес постојат безброј методи за отстранување влакна, не се сите погодни за секого.

Важно е со секој метод да обрнете внимание на реакцијата на вашата кожа. Доколку забележите иритација, тоа е јасен знак дека тој метод не ви годи.

Пред да почнете со отстранување на влакната, нанесете малку од кремата за депилација, восокот или шеќерната паста, на мал дел од кожата. Почекајте околу 5 минути, и доколку нема чешање или каква било иритација, тогаш методот е добар за вас.

Прочитајте и...  Овој уметник ги користи своите вештини за везење за да ги претвори сувите лисја во уметнички дела

Се бричите додека се бањате со жешка вода

Доколку кожата е предолго изложена на пареа или жешка вода, таа потекува. Поради ова, влакната не се добро видливи и станува потешко целосно да ги отстраните. Во овој случај, најчесто остануваат влакна после бричење.

Најдобро е да се бричите после капење, откако ќе ѝ дадете време на кожата да се врати во нормала.

Неправилно ги отстранувате влакната

Кога ги отстранувате влакната со восок или шеќерна паста, од голема важност е насоката на отстранување.

Депилација со восок: Нанесете го восокот во насока на растење на влакната. Отстранувајте во спротивна насока.

Депилација со шеќерна паста: Нанесете ја пастата спротивно од насоката на растење на влакната. Отстранете ја пастата во насоката на растење на влакната.

Не правите пилинг

Пред депилација, најдобро е да направите пилинг на кожата. Со ова ќе ги отстраните мртвите клетки кожа и подобро ќе го видите коренот на влакната.

Само немојте да правите пилинг веднаш пред депилација. Најдобро е да го направите еден ден претходно. После пилингот, не заборавајте да нанесете крема или лосион.

Прочитајте и...  Едукативно и корисно: Училиште во Србија во кое децата учат пчеларство

Не ја подготвувате кожата

Доколку ги отстранувате влакната со восок или шеќерна паста, треба добро да ја исчистите кожата. На овој начин ќе се заштитите од потенцијални инфекции или иритација. Истовремено, ќе ја направите депилацијата поефикасна.

Прерано ги отстранувате влакната

Не заборавајте дека влакната се отстрануваат најлесно кога не се премногу кратки.

Најлесно ќе ги отстраните влакната со должина од околу 6 милиметри. Доколку се пократки, нема да можете да ги фатите добро, па ризикувате да останете со повреда.

Доколку користите шеќерна паста, можете да отстранувате и пократки влакна.

Истовремено, и предолгите влакна не се отстрануваат добро. Смесата или восокот можат да се заплеткаат и да останат на влакната, па доколку се подолги, најдобро е да ги скратите.

Неправилна нега на кожата после депилација

Можеби ви изгледа како добра идеја да ставите масло на кожата после депилација, но не правете го ова. Некои масла можат да ги затнат порите и да ја влошат иритацијата.

Прочитајте и...  Симболите на Велигден и нивното значење

Најдобро е после депилација да нанесете алое вера гел или посебна крема за смирување на кожата. Исто така, избегнувајте да пливате или да се капите со жешка вода, 1-2 дена после депилацијата.

Подраснати влакна

Подраснатите влакна се знак за неправилна депилација. Причината што е влакното станува потенко и тешко му е да ја пробие кожата, па почнува да расте кон внатре.

Постојат многу причини за појава на подраснати влакна, а дел од нив се погоре на листава. Употребувањето масла, бричењето со тап брич и честото бричење можат да предизвикаат подраснати влакна.

За да ги избегнете, добро подгответе ја кожата за депилација. Доколку се бричите, најдобро е да го правите тоа со пена или гел за бричење.

После секое отстранување на влакната, негувајте ја кожата и не носете синтетичка или тесна облека.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote