in

Најчудните и најбизарните фобии на луѓето

Фобии или стравови од досега најчудните работи во секојдневниот живот. Стравовите достигнуваат и неверојатни димензии, па денес имаме и страв од ерекција, нудизам..

Аналефобија – Страв од поглед нагоре
Малку чудно звучи, но сепак сметаме дека има и пострашни сценарија од ова. Замислете…Уживате во скарата со пријателите, и по грешка, си легнувате на тревата и погед нагоре кон небото. Пријателите мислат дека ви се заглавила кикиритка во вашето грло, но вие…

Итифалофобија – страв од ерекција

Дефинирана како “постојан, ненормален и неоправдан страв од ерекција на пенисот”, секоја година оваа изнедувачка фобија станува се позастапена. За времетраење на терапијата пациентот мора да биде изложен на овој вид на страв. Позната е и под името медортофобиjа. Овој проблем најчесто силно влијае на квалитетот на живот.

Гимнофобија – страв од нудизам 
Страв или нервоза предизвикана од стравот да се биде виден гол и/или гледање на голи луѓе, дури и во ситуации кои се општествено прифатливи. Оваа фобија често се јавува како резултат на стравот дека нивното тело е физички инфериорно, особено во споредбата со идеалните слики од личности кои често се прикажуваат во медиумите.

Консекоталеофобија – страв од кинески стапчиња

Според најновите истражувања, 60% од кинезите кои ги јадат своите оброци со вилушки и нож, е заради тоа што имаат страв од стапчињата кои се наменети за оригиналната кинеска храна. 

Гениофобија – Страв од бради
Ако имате ваква фобија, тогаш сигурно Џеј Лено би бил вашиот најголем кошмар.

Черофобија – Страв од шегување
Како пример за овој вид на фобија може да го споменеме Ричард Симонс, најгеј личност на планетава, кој во 2004 год, се најде во тепачка со еден шегобиец на Финикс аеродромот. 

Фронемофобија – Страв од мислење
Познатиот супермодел, познат фронемофобик, има изјавено “Можам да направам се што сакате, се додека не побарате од мене да го искажам своето мислење”.

Панфобија – страв од се
Овој страв, кој исто така е познат и под името омнифобија, пантофобија или панофобија е медицински израз кој би значел „неодреден страв“ кои се среќава кај луѓето кои чувствуваат страв без точно утврдена причина. Оваа фобија се опишува како “нејасен постојан страв од некое зло” и често на неа се гледа како втора состојба на шизофренија.

Прочитајте и...  Истражување: Три четвртини од музичарите страдаат од одреден вид ментална болест

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote