in

Најголемиот природен резерват на планетата Земја: Дом на најретките животински видови (ГАЛЕРИЈА)

Лоциран на 2.100 километри северозападно од Хавајските острови се наоѓа поморскиот национален споменик Papahānaumokuākea кој сега е најголемиот природен резерват на Земјата.

29667960595 4e73494b6e o

Името на овој резерват претставува спој на имињата на двајца хавајски предци: Papahānaumoku и Wākea.

Поморскиот национален споменик Papahānaumokuākea е најголемиот граничен регион потполно заштитен под американско знаме и еден од најголемите заштитени подрачја на светот. Зафаќа 362.073 километри квадратни од Пацификот, регион кој е поголем од сите Национални паркови во САД заедно.

havaji 05 360848299

Северозападниот национален споменик на Хаваите е основан во 2006 година со цел да се заштитат големиот број ретки природни и културни ресурси.

Долгите корални гребени кои се пронајдени на овој резерват се дом за 7.000 морски видови, а една четвртина може да се најде само на хавајскиот архипелаг.

nwhi.jpg 600x350 q85 crop subsampling 2 upscale

Многуте острови се важни живеалишта за ретки врсти како што се загрозените зелени желки, хавајската монах фока како и 14 милиони морски птици кои ги претставуваат 22-те видови кои се тука сместени.

Копнените подрачја исто така обезбедуваат дом на четири видови птици кои не можат да се пронајдат никаде на светот освен тука.

Прочитајте и...  Пчелите се прогласени за најважни живи суштества на Земјата

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote