in

Направете пролетна генералка, но на својот ум

Кога пролетното сонце ќе светне и ќе навлезе во нашиот дом, прво што забележуваме е дека е време за генерално чистење.

А замислете само колку би било добро заедно со прашината и пајажините кои се насобрале, да можевте да се ослободите и од менталниот товар, лошите мисли и емоции, како и од сè што ве заморувало изминатиот период. Верувајте, на вашиот ум му е потребно тоа.

Сигурно сте забележале дека постојано мислите на нешто, следите листи со обврски, се тркате со времето, ја надополнувате листата на обврски и ги менувате приоритетите. За успешно да го направите тоа, постои и нешто многу практично и се вика водење дневник.

Тоа не мора да биде популарниот булет-дневник, ниту да има фенси дизајн. Доволно е само да го запишете она што ви е постојано во глава, без да следите формати и упатства за боење.

Едноставно, следете ги овие чекори:

1. Запишете што треба да направите и  што мора да направите. Дури потоа преминете на она што сакате да го направите.

Прочитајте и...  Бизарен светски рекорд: Белгиец седеше на ВЦ шолја скоро пет дена

2. Утврдете зошто го правите секое од тие нешта. Запрашајте се дали воопшто сакате да ги правите.

3. Заклучете што од тоа е навистина важно и витално за вас, па направете листа на приоритети.

4. Направете план за она што следи понатаму.

5. Правете ревизија секој ден на она што е ново во вашиот ум и комбинирајте го со веќе постоечките точки на листата.


Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote