МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА
Наука и технологија

Научниците ги претворија клетките на ракот во маснотии

kletki 600x445

Експертите од Универзитетот во Базел успеаја да ги натераат клетките на ракот на дојка да се претворат во маснотии и со тоа да станат целосно безопасни.

За да се постигне такво нешто, научниот тим го следел патот на метастазирање на клетките на ракот. Нивниот успех е само првиот чекор, но напредокот е многу ветувачки.

Истражувачите вметнале агресивна форма на човечки рак на дојка кај глувци, а потоа ги третирале глувците со два лека, росиглитазон и траметиниб.

Благодарение на лековите, клетките на ракот наместо да се прошират за време на процесот на метастази, се претвориле во масни клетки преку процес наречен адипогенеза.

„Малигните клетки кои беа подложени на ЕМТ целосно престанаа да се шират. Она што го видовме во долгорочните експерименти е дека нема обратна постапка откако клетките на ракот се претвораат во масни клетки”, рече Герхард Кристофори, биохемичар на Универзитетот во Базел.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Најпопуларно

To Top
Close