in ,

Научниците откриваат: Мажите се плашат од паметни жени

Идејата дека мажите се плашат од паметни жени е поткрепена со најновата студија на полските економисти.

Веројатно сте виделе „брзи состаноци“, најорганизираните настани во САД, во филмовите. Станува збор за состанување со повеќе луѓе кои се ротираат на неколку минути, со надеж дека ќе ја најдат вистинската љубов

Целта на научниците била да се предвиди дали едниот партнер би го сакал другиот во однос на интелигенцијата и физичките предиспозиции на маж или жена на улица.
Научникот кој го водеше целиот проект под покровителство на Економскиот факултет во Варшава ги истражуваше резултатите на 500 студенти кои присуствуваа на овие состаноци. По секоја средба, требало да се каже дали би сакале повторно да ја видат таа личност. Исто така, требаше да го оценат испитаникот од 1 до 10, тоа беше за проценка на интелигенцијата и изгледот.
Истражувачите ги анализирале податоците и користеле тактика наречена логистичка регресија. И после тоа, тие навистина беа во можност да предвидат дали некое лице би рекле да или не на некого врз основа на нивниот надворешен изглед и интелегентните способности.

Прочитајте и...  5 Психолошки трикови кои ќе ви помогнат полесно да ги прочитате луѓето околу вас

Што сакаат жените?

Веројатно не е изненадувачки што дојдоа до сознание дека секогаш ќе се одлучат за згодни мажи. Сепак, тие не го отфрлија секој грд маж, ако некој што е непривлечен е исто така интелегентен, тој сепак имаше добри шанси кај жените.
Секако, жените ќе сакаат повторно да видат некој кој е убав и паметен, но нивната одлука е многу повеќе под влијание на атрактивноста отколку од интелигенцијата. Човек чија интелигенција е оценета на 10, ќе имаат дури 30 проценти шанси да биде повторно повикан, дури и ако тој е толку глупав, што не би знаел ниту како да си ги врзе чизмите.

Кога мажите избираат жена, таа треба да биде убава и не мора да е паметна.

Што сакаат мажите?

Истражувањата покажаа дека жените воопшто не се толку пребирливи како мажите. Кога мажите даваат на жена 4 за изглед и 2 за интелигенција скоро е сигурно дека нема да сакаат повторно да ја видат, што не е случај кај жените.
Сепак, резултатите не се доследни кога станува збор за убавината и интелигенцијата. Како што се зголемува убавината, тие се повеќе подготвени да кажат ДА, независно од интелигенцијата. Мажите го ценат изгледот повеќе и помалку интелигенцијата.
Она што е најинтересно е дека научниците изјавуваат дека постои одредена точка кога мажите престануваат да ја ценат женската интелигенција. Само е важно жените да бидат сè поважни. Колку е поубав и попаметен човек, толку побрзо ќе се избере. За нив, небото е граница. Тие со задоволство ќе ја променат интелигенцијата за убавина. Но, тие секогаш ќе изберат оној кој е малку попаметен или интелигентен, според денешната психологија. Не е исто со мажите.
Па, како изгледа оценката за жените од мажи? На пример, нејзината убавина е просечна, оценета 6, а интелигенцијата е мала,односно 2. Таа има само 20 проценти шанси да биде избрана. Понатаму, ако интелигенцијата е зголемена за два и сега е 4 шансите се 30 проценти. Ако нејзината интелигенција се искачи на 6, таа има 40 проценти шанси. Но, ако после 6 интелигенции се уште се качува, се вели во студијата, ништо нема да се случи! Таа сепак ќе има шанса од 40 проценти. И ако нејзината интелигенција е 10, процентот паѓа на 30.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote