in

Научник тврди: Вонземјани не шпиунираат

Дали Земјата е под будното око на „скриените“ вонземни истражни шпиони? Американскиот физичар Џејмс Бенфорд тврди дека не би било лошо да испратиме свои сонди за да ја испитаат состојбата во космосот.

Физичарот и независечн истражувач на СЕТИ (Alien Intelligence Search) Џејмс Бенфорд изјави дека блиските астероиди што ја следат  земјината орбита, познати и како ко-орбитали, можат да бидат идеално место за вонземско шпионирање.

Вонземјаните можеле да ја посетат земјата кога луѓето на неа воопшто и не постоеле?

Тој ги објави своите наоди, наречени „Во потрага по набудувачи“, во Астрономскиот весник.

„Таквата истрага би можела да продолжи се додека нашата цивилизација не развие технологија што ќе може да ја најде и откако ќе стапиме во контакт, комуникацијата во реално време може да започне“, напиша Бенфорд во трудот.

Може да биде долг извештај за нашата биосфера и цивилизација.

Зошто се уште не се пронајдени вонземјани?

Во својата работа, Бенфорд не само што нуди „можни локации за туѓи сонди“, туку предлага и начини на кои истражувачите можат да бараат докази за туѓа технологија, почнувајќи од употреба на оптички и радио телескопи, па сè до испраќање на вселенско летало.

Прочитајте и...  Новогодишните и божиќни декорации низ историјата (ГАЛЕРИЈА)

Со оглед на неговото блиско и постојано присуство во близина на Земјата, може да се заклучи дека Месечината би можела да биде подобра локација за шпионската станица отколку подалечните коорбитали, но Бенфорд истакнува дека дел од површината на Месечината е постојано во темнина, лишувајќи ги сондите на сончевата енергија за нивното функционирање.

Бугарски професор тврди дека вонземјани киднапираат луѓе

Поставувањето на сонди премногу близу до Земјата исто така би можело да биде проблем, бидејќи Бенфорд тврди дека вонземјаните веројатно сакаат да бидат неоткриени.

Се чини дека е најблискиот ко-орбитален астероид во стабилна орбита што ќе ја придружува Земјата со векови.

Додека останува да се научи многу за нив, Бенфорд рече дека тие би можеле да бидат идеално место за туѓи сонди, бидејќи тие имаат стабилни орбити подолг временски период.

Дали оваа воена снимка докажува дека постојат вонземјани? (ВИДЕО)

Иако Бенфорд признава дека идејата нема докази, тој тврди дека нема што да изгубиме ако ги потврдиме неговите тврдења.

Прочитајте и...  Компанија нуди бесплатно пиво за сите вонземјани кои ќе избегаат од „Област 51“

Пол Дејвис, физичар и астробиолог од државниот универзитет во Аризона, исто така се сомнева дека ќе пронајдеме вонземска технологија за надгледување, но смета дека би било корисно науката да ја провери како и да е.

„Престанете да барате вонземјани, ќе предизвикате хаос и војна на Земјата“

„Колку е веројатно дека вонземската сонда е во една од овие орбитали, очигледно исклучително мала“, изјави Дејвис за „Лајв Лајф“, „но ако тоа не чини многу, зошто не го провериш?“ Дури и ако не пронајдеме вонземјани, можеби ќе најдеме нешто интересно.

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote