in ,

Не е лесно да се биде жена: Дали знаевте дека некои риби го менуваат полот поради стрес?

Истражувачи од Нов Зеланд понудија прво детално гледиште на молекуларниот механизам кој на некои видови риби им овозможува да го променат полот.

66970893 332529157686788 1957240678668828672 n

Припадниците на околу 500 видови риби можат да го променат полот кога ќе пораснат или кога тоа го бараат околностите. Со истражување на еден вид тропски риби чии женки можат да станат мажи, откриено е дека промената на полот најверојатно е предизвикана од стрес. Истражувачите велат дека промената на полот се одвива брзо: женката го менува однесувањето за само неколку минути до неколку часа, а за осум до десет дена целосно станува маж.

Прочитајте и...  Како изгледа животот пред и после 30-тата година

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote