in

Неверојатни специјални ефекти на 19 век: Погледнете го првиот хорор филм од 1896 година

“Куќата на ѓаволот“, првиот хорор филм и еден од првите снимени филмови, е исполнет со импресивни специјални ефекти со цел да ги исплаши гледачите.

Првиот хорор филм денес не изгледа толку застрашувачки, но во 1896 година, „Куќата на ѓаволот“ има прилично застрашувачки елементи за во своето време. Филмот е снимен од страна на францускиот уметник Жорж Мелијес кој го режираше и познатиот филм Патување до Месечината (A Le voyage dans la lune) во 1902 година.

Музиката во овој триминутен филм звучи како чудна приспивна песна, а специјалните ефекти, бидејќи се работи за 19 век, се повеќе од импресивни! Луѓето се појавуваат и исчезнуваат во облаци од чад, а лилјаците одеднаш добиваат човечки облик.

Прочитајте и...  Светска премиера на најновиот филм на Милчо Манчевски „Врба“ на Фестивалот во Рим

Што мислите?

0 Поени
Upvote Downvote